Serwis Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji w Polityce prywatności.
AKCEPTUJĘ
Wojciech Marczewski

Wojciech Marczewski

Ur. 1944 w Łodzi. Studiował historię i filozofię na Uniwersytecie Łódzkim, ukończył wydział reżyserii łódzkiej szkoły filmowej. Reżyser filmowy i telewizyjny, scenarzysta, grafik. Wykładowca szkół filmowych w Londynie, Berlinie, Kopenhadze, Łodzi i Katowicach. W latach 1992-94 kierował Wydziałem Reżyserii Narodowej Szkoły Filmowej i Telewizyjnej w Wielkiej Brytanii.

Filmografia:
1968: Lekcja anatomii;
1969: Podróżni jak inni (tv);
1970-1972: Odejścia, powroty (tv, 3 części);
1975: Wielkanoc (tv);
1976: Bielszy niż śnieg (tv);
1978: Zmory (Srebrne Lwy Gdańskie na FPFF, nagroda OCIC na MFF San Sebastian);
1979: Klucznik (tv, Nagroda Główna Festiwalu Telewizji Olsztyn);
1981: Dreszcze;
1990: Ucieczka z kina "Wolność" (Grand Prix Złote Lwy Gdańskie, Janusz Gajos za pierwszoplanową rolę męską, Zygmunt Konieczny za muzykę, Nagroda Dziennikarzy na FPFF Gdynia '90; Złota Kaczka – nagroda czytelników tygodnika "Film" '90; Zbigniew Zamachowski nominacja do Felixa w kategorii: drugoplanowa rola męska '91; Grand Prix MFF Fantastycznych Avoriaz '92; Nagroda dla najlepszego filmu, nagroda za rolę męską dla Janusza Gajosa na MFF Fantastycznych Burgos '94);
1997: Czas zdrady (Nagroda Specjalna Jury na FPFF Gdynia);
2000: Weiser.